Служебният министър на външните работи Николай Милков даде пресконференция в сградата на

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков даде пресконференция в сградата на
Коментари Харесай

Външният министър с ключови думи за Шенген

Служебният министър на външните работи Николай Милков даде пресконференция в постройката на ведомството. По думите му 25 страни са подкрепили страната ни и Румъния за участие в Шенген, само че две страни са се изправили против Европа. " Това, че България и Румъния остават отвън Шенген не е европейската позиция ", заяви той.

" Общият метод беше опустошен от две страни, които използваха своето право на несъгласие, нарушавайки философията на европейската интеграция ", сподели министърът, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че предходната седмица е била " черна за Европа ".
-->
Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа " за " и два " срещу "  (на Австрия и Нидерландия) предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген. 

Правото на несъгласие в европейските институции е нещо като атомното оръжие, счита Милков. Министърът добави, че ветото е предопределено " общо взето да не се употребява, а да подтикне страните към това да договарят и да реализират решения ".

Австрийската позиция се базира на това, че Шенген не работи и поради това не трябва да се уголемява, изясни Николай Милков. Австрийските институции не са единни в тази своя позиция, това е позиция на вътрешното министерство. Външното министерство и президентът на страната поддържат участието на България, посочи той.

Нидерландия основава своята позиция на това, че за България няма отчет по механизма за съдействие и инспекция и в тази връзка не могат да бъдат направени заключения във връзка с върховенството на закона в България, изясни министърът. „ Механизмът за България е анулиран преди три години “, съобщи Милков и добави, че той е анулиран с ясното умозаключение на Европейската комисия, че шестте съществени условия на механизма са изпълнени от страна на България и затова не е нужно да се готвят нови отчети. Нидерландия приема обстоятелството обаче, че за Румъния този отчет не е анулиран, означи той.

По отношение на Нидерландия министърът изясни, че е провел серия от срещи с разнообразни представители на държавното управление на страната. Долната камара на нидерландския парламент има позиция в интерес на България и Румъния, тук държавното управление на Нидерландия няма поддръжка, сподели Милков. Той добави, че Нидерландия не е твърдо срещу участието на страната ни в Шенген, а „ не в този момент “. 

Нидерландският премиер Марк Рюте съобщи за българските медии в Брюксел, че отговорът на неговата страна остава неизменен. Не споделяме " не ", а " не още ", разясни Рюте. Също през днешния ден президентът Румен Радев изрази очакване България да се причисли към Шенген следващата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР